A less is more approach to family living, Gahnia Ave Figtree

Maximising space and working with the terrain has created a spacious and comfortable home for family living.

Home Designer Wollongong Figtree GN Williams Render

With a bush setting in the Redgum Ridge estate near Figtree, this home provided the designers with the challenge of maximising the space without major excavations on the sloping block. The result is a split-level home with the main living spaces on the larger upper level.

The home is a clean, contemporary design with strong geometric shapes, large windows and open-plan simplicity. A full parapet hides the gentle roof pitch, while downpipes and other utilities are hidden in columns and other structural features where possible, adding to the appearance of clean lines and simple shapes. The exterior is rendered brick with a feature wall over the entrance in Scyon cladding providing visual interest.

The lower level is split into two halves, separated by a grand entranceway and foyer with floor-to-second-floor void over the stairs. One half of the lower level contains the generously sized double garage, while the other half has a large bedroom, bathroom, linen storage and the must-have item in the modern era: a spacious theatre room for rainy day Netflix binging.

The upper level follows a similar approach, with bedrooms in one half of the house, separated from the main living areas by the laundry, powder room, linen storage and the staircase and void area. The three generously sized bedrooms all have built-in wardrobes, including a walk-in robe for the master bedroom.

The master bedroom gets an en suite while a second upstairs bathroom serves the occupants of the other two bedrooms. The kitchen features a great island bench that has room for the kids to pull up stools and have breakfast on the run. A butler’s pantry provides additional out of sight storage to enhance the minimal look.

The tiled living area is open and spacious, connected from the front balcony through to the lounge area, kitchen and dining, and opening out onto a back deck that meets the slope of the block and provides the option of an inground pool.

The pool is no afterthought: given that it’s a major lifestyle choice, the designers give careful thought to how the other spaces, such as balconies and decking, will interact with a pool area, even if installed at a later date.

The north-facing aspect allows the house to capture the light and draw it into the living areas, providing a natural, warm feel, as well as enhancing cross-ventilation throughout the house. A northerly aspect also provides views of the iconic Illawarra escarpment.

This is one home that delivers on the idea the less is more: plenty of space without compromising on style!

A less is more approach to family living, Gahnia Ave Figtree